1
views
0
recommends
+1 Recommend
0 collections
    0
    shares
      • Record: found
      • Abstract: found
      • Article: found
      Is Open Access

      A Study on the Impact of Small-Scale Courtyard Landscape Layouts on Spatial Oppressiveness in Dense High-Rise Environments

      ,
      Sustainability
      MDPI AG

      Read this article at

      Bookmark
          There is no author summary for this article yet. Authors can add summaries to their articles on ScienceOpen to make them more accessible to a non-specialist audience.

          Abstract

          Numerous studies have shown that the oppressiveness brought on by high-rise buildings can be somewhat mitigated by landscapes. However, there is a lack of research that specifically examines the relationship between courtyard landscape layouts and spatial oppressiveness. This study focuses on the relationship between the landscape layout of a small courtyard and spatial oppressiveness. It entails tests that are conducted in two phases of experiments that examine visual, behavioral, and psychological aspects. In the first experiment, participants were asked to freely explore four sample scenarios without any predetermined outcome, and their behavioral coordinates were recorded as behavioral data. Using the semantic differential (SD) method, participants in the second experiment used four example panoramic landscapes to assess oppressiveness and supply psychological indicators (including oppressiveness, attractiveness, territoriality, and desire to stay). Additionally, this study quantified the visual elements’ solid angles in the scenes through panoramic image segmentation. The results ultimately show that landscape layouts, particularly the surrounding and dispersed layouts, are more effective in alleviating the oppressiveness induced by surrounding buildings compared to the centralized layout. Furthermore, the study explains the process of how landscape layouts mitigate oppressiveness through visual elements and behavioral intention.

          Related collections

          Most cited references24

          • Record: found
          • Abstract: not found
          • Article: not found

          The restorative benefits of nature: Toward an integrative framework

            Bookmark
            • Record: found
            • Abstract: found
            • Article: not found

            View through a window may influence recovery from surgery

            R. Ulrich (1984)
            Records on recovery after cholecystectomy of patients in a suburban Pennsylvania hospital between 1972 and 1981 were examined to determine whether assignment to a room with a window view of a natural setting might have restorative influences. Twenty-three surgical patients assigned to rooms with windows looking out on a natural scene had shorter postoperative hospital stays, received fewer negative evaluative comments in nurses' notes, and took fewer potent analgesics than 23 matched patients in similar rooms with windows facing a brick building wall.
              Bookmark
              • Record: found
              • Abstract: not found
              • Article: not found

              Visual landscapes and psychological well‐being

                Bookmark

                Author and article information

                Journal
                SUSTDE
                Sustainability
                Sustainability
                MDPI AG
                2071-1050
                October 2023
                October 12 2023
                : 15
                : 20
                : 14826
                Article
                10.3390/su152014826
                70845273-5948-421e-a016-ffa77a54b568
                © 2023

                https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

                History

                Comments

                Comment on this article